arkitektur
Arkitekturmuseets bibliotek
- arkitektur
- arkitekturteori
- bostäder
- byggnader
- byggnadsteknik
- husbyggnad
- landskapsarkitektur
- samhällsplanering
- stadsplanekonst
|
Om biblioteket
Arkitekturmuseets bibliotek har mer än 24000 böcker och tidskrifter från 1930-talet till idag. Till största delen kommer materialet från svenska arkitekter, arkitekturhistoriker och institutioner med anknytning till ämnesområdet. Deras böcker hittar du tillsammans med nyinköpt litteratur på öppna hyllor i biblioteket.
Samlingarna
Här hittar du böcker och tidskrifter om arkitekter, arkitektur, arkitekturhistoria, planering, bostadsbyggande, teknik, material, inredning och landskapsarkitektur.
Service
Bor du i Stockholm kan du bli låntagare. Från övriga landet går det bra att fjärrlåna.
Kungl. Husgerådskammarens handbibliotek
- arkitektur
- ceremonier
- guldsmedskonst
- inredning
- möbelkonst
- silversmedskonst
- vävda tapeter
|
Om biblioteket
Ett handbibliotek för Kungliga Husgerådskammarens tjänstemän. Biblioteket är en del av Bernadottebiblioteket.
Samlingarna
Biblioteket skall spegla de områden som Husgerådskammarens tjänstemän har ansvar för inom arkitektur, inredning, vävda tapeter, silversmide, guldsmedskonst, möbelkonst, ceremonier mm.
Ca 6000 titlar är katalogiserade i den lokala datakatalogen. Huvudsakligen avdelning I och Ih.
Bibliotekets samlingar går ej att söka i Libris.
Service
Tillgängligt för forskare enligt överenskommelse.
Kontaktperson för Bernadottebiblioteket och Kungl. Husgerådskammarens handbibliotek: bernadottebiblioteket@royalcourt.se, tfn 08 402 60 00
Nordiska museets bibliotek
- arkitektur
- dräkthistoria
- etnologi
- kulturhistoria
- mat och dryck
- memoarer
- modevetenskap
- svensk topografi
|
Om biblioteket
Nordiska museets bibliotek förvärvar all svensk litteratur inom ämnet svensk kulturhistoria efter år 1500 samt internationell litteratur som möjliggör jämförelser mellan svensk och utländsk kulturhistoria. I boksamlingarna avspeglas museets arbete och forskning genom åren. Böcker och tidningar tillkommer ofta genom skriftutbyte med museer och forskningsinstitutioner över hela världen.
Samlingarna
- etnologi
- dräkthistoria, bland annat modejournaler
- konsthantverk
- kulturhistoria
- mat och dryck
- memoarer
- svensk topografi
- arkitektur
Service
Samlingarna nås till största delen via webbkatalogen SAGAoch i den nationella biblioteksdatabasen LIBRIS. Det äldsta materialet är sökbart i den inskannade kortkatalogen. Även bibliotekets ämneskatalog, som förtecknar ett urval titlar och tidskriftsartiklar i bibliotekets samlingar under olika ämnesområden, är inskannad. Webbkatalogerna kompletteras löpande men kan vara ofullständiga.
Svensk Forms bibliotek
- arkitektur
- belysning
- design
- ergonomi
- glas
- grafisk design
- hemslöjd
- industridesign
- inredning
- keramik
- konsthantverk
- konstindustri
- möbler
- textil
- trä
- utställningar
|
|
Om biblioteket
Svensk Forms bibliotek är ett specialbibliotek för alla som vill studera, forska eller veta mer om design och formgivning.
Samlingarna
I samlingarna finns förutom böcker och kataloger inom form och design även material relaterat till föreningens historia som samtliga årgångar av tidskriften FORM, utställningskataloger och ett arkiv med utställningsbilder, produktbilder, diabilder, diaserier och studiematerial.
Service
Svensk Forms bibliotek är ett referensbibliotek och vi lånar därför inte ut vårt material, men alla är välkomna att läsa på plats. Kontakta biblioteket@svenskform.seeller ring 08-463 31 37 för att avtala tid för besök. Om du är på jakt efter ett specifikt material kan det behöva beställas i förväg.
I vårt digitala designarkiv www.designarkiv.sekan du som är forskare, journalist eller student söka bland bilder, böcker, artiklar och arkivhandlingar från 1845 till 2009. En riktigt skattkammare för den som vill fördjupa sig inom form och design. Webbplatsen är ett samarbete mellan Svensk Form och Centrum för Näringslivshistoria. För att kunna ta del av materialet måste du först registrera dig och bli godkänd som användare.
Vitterhetsakademiens bibliotek
- arkeologi
- arkitektur
- byggnadsvård
- konsthistoria
- konstvetenskap
- kulturmiljövård
- medaljer
- medeltidens arkitektur
- medeltidens konst
- numismatik
- svensk topografi
- svenska kyrkor
- textilkonservering
|
Om biblioteket
Vitterhetsakademiens bibliotek, Riksantikvarieämbetet, är ett av Europas främsta specialbibliotek inom arkeologi, medeltidens konst och arkitektur, numismatik och kulturmiljövård. Samlingarna har byggts upp sedan 1786.
Samlingarna
Bibliotekets samlingar är sökbara i två kataloger: VITALIS och Katalog -1974.
Flera viktiga specialsamlingar finns, främst Lovisa Ulrikas numismatiska boksamling(placerad på Kungl. Myntkabinettet vid Slottsbacken) och Schering Rosenhanes biblioteksom innehåller äldre svensk topografi.
Biblioteket har digitaliserat tidskriften Fornvännen100 årgångar finns att läsa på nätet.
Service
Alla är välkomna att använda biblioteket. Läs mer om lånereglerna . Om du bor utanför Stockholmsområdet kan du be ditt lokala bibliotek att beställa det du vill låna från oss.