biografier
Krigsarkivets bibliotek
- biografier
- geografi
- historia
- militärhistoria
- teknikhistoria
|
Om biblioteket
Biblioteket är ett vetenskapligt specialbibliotek. Många ämneseområden är representerade. Förutom det svenska militära trycket, krigsväsen, försvarsfrågor och teknik är militärhistoria, historia, biografi, teknikhistoria och geografi de viktigaste ämnesområdena.
Samlingarna
Samlingarna omfattar drygt 230 000 volymer och ca 120 löpande tidskrifter samt omkring 1000 äldre utländska och tekniska tidskrifter.
Samlingarna är sökbara i en gemensam katalog för biblioteken i Riksarkivet (Krigsarkivet, Riksarkivet och landsarkiven) och i den nationella biblioteksdatabasen LIBRIS.
Service
När du besöker Krigsarkivet kan du beställa fram böcker och annan litteratur till forskarsalen, men du får inte låna hem någonting. Du kan också beställa våra böcker som fjärrlån via ditt bibliotek. Även då gäller läsesalslån - du får studera boken på ditt bibliotek.
Kungl. biblioteket / National Library of Sweden
- arkeologi
- biografier
- exlibris
- filologi
- filosofi
- fotografier
- gravyrer
- heraldik
- historia
- konsthistoria
- kulturhistoria
- lingvistik
- litteraturhistoria
- musiktryck
- planscher
- porträtt
- religionsvetenskap
- språkvetenskap
- svenskt tryck
- vykort
|
Om biblioteket
KB är Sveriges nationalbibliotek och har framför allt till uppgift att samla, beskriva, bevara och tillhandahålla det svenska trycket. Det är också ett forskningsbibliotek som förvärvar utländsk litteratur med fokus på humaniora och samhällsvetenskap. Läs mer...
Samlingarna
I
samlingarna
finns allt från handritade kartor till omfattande bokverk i flera volymer. Viktiga samlingskategorier är
böcker
,
tidskrifter
,
tidningar
,
kartor
,
bilder
,
vardagstryck
och
affischer
.
Förutom de fysiska samlingarna finns numera även
digitaliserat material
liksom ett ökande utbud av e-resurser.
Översikt över särskilda boksamlingar och deras kataloger
(ÖSK).
Service
Man kan låna litteratur ur den svenska samlingen endast som läsesalslån. Samma regel gäller för utländsk litteratur tryckt före 1900. Läs mer om lånereglerna .
Kungl. Dramatiska Teaterns bibliotek
- biografier
- dramatik
- kulturhistoria
- poesi
- skönlitteratur
- teaterhistoria
|
Om biblioteket
Dramatens bibliotek innehåller c:a 10.000 volymer.
Samlingarna
Här finner du såväl dramatik, poesi och annan skönlitteratur som böcker i teaterhistoriska ämnen, biografier och allmän kulturhistoria.
Bibliotekets samlingar går ej att söka i Libris.
Service
Böckerna lånas enbart ut till anställda inom teatern, men kan studeras på plats i ett läsrum.
Riksarkivets bibliotek Marieberg-Arninge
- arkiv
- arkivvetenskap
- biografier
- geografi
- heraldik
- historia
- kulturhistoria
- lokalhistoria
- medeltidshistoria
- presshistoria
- släktforskning
|
Om biblioteket
Riksarkivets bibliotek Marieberg-Arninge är ett vetenskapligt bibliotek med särskild inriktning på litteratur om arkivverksamhet och har den största samlingen i landet inom detta område. Tyngdpunkten i samlingarna ligger i övrigt inom svensk historia, lokalhistoria, biografi, släktforskning, svensk förvaltning och geografi. Här finns även specialsamlingar inom heraldik, svensk presshistoria, svensk medeltidshistoria och urkundsutgivning.
Samlingarna
Biblioteket omfattar ca 140 000 volymer och omkring 170 löpande tidskrifter. Samlingarna är sökbara i Riksarkivets bibliotekskatalog (omfattar även Krigsarkivet och landsarkiven) och den nationella biblioteksdatabasen LIBRIS.Arbete pågår med att föra över även de äldsta bestånden till dessa kataloger, annars finns det även i kortkatalog.
Service
Ingen litteratur är för hemlån. Allt material beställer du fram för läsning i forskarsalen. Du kan även beställa det du vill låna från oss via ditt lokala bibliotek, s k fjärrlån. Även då som läsesalslån d v s materialet får inte lånas hem. Mer om fjärrlån kan du läsa på vår webbplats. Du kan även utnyttja vår kopieförmedling.
Svenska barnboksinstitutet
- barnböcker
- barnboksdebatt
- barnlitteraturhistoria
- barnlitteraturteori
- barntidningar
- biografier
- författare
- illustratörer
- memoarer
- ungdomsböcker
|
Om biblioteket
I Svenska barnboksinstitutets (Sbi:s) bibliotek finns merparten av alla barn- och ungdomsböcker som givits ut i Sverige sedan 1591 och en av världens största samlingar av internationell teoretisk litteratur inom ämnesområdet. Bibliotekets uppgift är att samla in och tillgängliggöra alla barn- och ungdomsböcker som ges ut i Sverige och att ge information om barn- och ungdomslitteratur och barns läsning.
Samlingarna
Sbi samlar:
- All barn- och ungdomslitteratur utgiven i Sverige
- Teoretisk litteratur i ämnet
I bibliotekets publika del återfinns den teoretiska samlingen inklusive tidskrifter.
Alla titlar - böcker, tidskriftsartiklar och uppsatser - finns i Sbi:s katalog ELSA. Allt från pekböcker till omfattande avhandlingar indexeras med ämnesord vilket gör det lätt att hitta relevant litteratur.
Service
Besökare har bland annat tillgång till läsesal samt en separat kurslitteraturhylla. I biblioteket exponeras även innevarande års utgivning av barn- och ungdomsböcker. Övriga står i magasin.
Svenska Filminstitutets bibliotek
- biografer
- biografier
- filmhistoria
- filmmanuskript
- filmproduktion
- filmteori
- filmvetenskap
|
Om biblioteket
Svenska Filminstitutets bibliotek är Sveriges enda specialbibliotek för film. Biblioteket ligger i Filmhuset i nära anslutning till entrén, på plan 4 – 6.
Samlingarna
Samlingarna omfattar material från stumfilmstiden och framåt. Här finns böcker om filmteori, genrer, filmproduktion, biografer, regissörs- och skådespelarbiografier med mera. I biblioteket finns även en mängd bolags- och personarkiv, en manuskriptsamling bestående av tusentals svenska filmmanuskript samt en samling DVD-filmer från hela världen.
Tidskriftssamlingen omfattar allmänna filmtidskrifter, såväl som bransch- och filmtekniska tidskrifter. Totalt mer än 1.000 titlar på ett 20-tal språk, varav drygt 200 är e-tidskrifter
Service
Det mesta är sökbart i MATINÉ , men en del äldre böcker och publikationer söks fortfarande i bibliotekets kortkataloger. Retroaktiv katalogisering pågår.